/ Головна / Новини / Медики дають одеситам рекомендації стосовно профілактики отруєння грибами


Розміщено: 27.09.2017 16:58:47

Медики дають одеситам рекомендації стосовно профілактики отруєння грибами

Одеситам на замітку: правила покупки і вживання грибів. Профілактика отруєнь грибами

Початок осені - час активного збору, заготівлі та продажу грибів. Міський департамент охорони здоров'я нагадує одеситам правила безпеки при покупці і вживанні в їжу грибів:
1. Ніколи не вживайте в їжу невідомі гриби.
2. Не купуйте гриби у приватних осіб на стихійних ринках і в невстановлених для торгівлі місцях.
3. При покупці грибів на міських ринках обов'язково вимагайте довідку лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи ринку.
4. Категорично заборонено реалізацію на ринках і в торговельній мережі Одеси продукції з грибів домашнього приготування - смаження, соління, маринування грібів, грибної ікри, салатів та інших продуктів з подрібнених грибів.
5. У продаж допускаються тільки свіжозібрані їстівні гриби, розсортовані за видами, ретельно очищені від землі, сміття, шкідників, цілі й не пом'яті. Продавець повинен точно знати назви продаваних ним грибів. Забороняється продаж суміші з різніх грибів.
6. Продаж зіпсованіх грибів, пошкоджених личинками, слимаками і цвіллю, категорично заборонений.
7. Причиною отруєння можуть бути неправильно заготовлені гриби. У жодному разі не можна маринувати або солити гриби в алюмінієвому, глиняному глазурованому й оцинкованому посуді - це може призвести до отруєння.
8. Переробляти й заготовлювати зібрані гриби та патенти необхідно в день збору. Пам'ятайте, що гриби - це продукт швидкопсувний, довго зберігати їх не можна, особливо в теплі.
9. Щоб уникнути зараження ботулізмом, гриби перед консервування слід ретельно відмити від землі й зберігати в банках з нещільно притертими кришками, а не закатувати.
10. Дотримуйтесь режиму і терміну термічної обробки грибів, особливо при консервуванні.
11. Уникайте повторного користування й розігрівання грибних страв, особливо з картоплею. Отруєння часто походять від зіпсованої або неправильно приготовленої їжі з їстівними грибами, а не від отруйніх грибів.
12. Не перевіряйте отруйність грибів домашніми методами (з допомогою срібної ложки і т. ін.). Ці методи не є надійними.

При отруєнні грибами перші клінічні симптоми з'являються через 1-10 годин після їх вживання, а іноді більше, ніж через добу. Виникають переймоподібні болі в животі, нудота, блювання, спрага, слабкість, судоми.

Пам'ятайте: пізнє звертання за медичною допомогою при отруєнні грибами може призвести до фатальних наслідків.

При перших ознаках отруєння після вживання грибів слід негайно звернутися до лікаря!



Сторінка створена:

Опубліковано на сайті:

Повна адреса сторінки:
27.09.2017 16:58

http://omr.gov.ua/

http://omr.gov.ua/ua/news/99667/