274

29 травня 2019 року департамент охорони здоров'я Одеської міської ради провів брифінг, присвячений Всесвітньому дню здорового травлення.

Лікарі-гастроентерологи підкреслюють, що найчастіше захворювання шлунково-кишкового тракту пов'язані з неправильним вибором продуктів харчування і приготуванням їжі, невідповідним режимом прийому їжі і недотриманням питного режиму.


Одеські медики нагадують про основні принципи правильного харчування:
1. Раціональне харчування означає, що в організм надходять необхідні речовини в потрібний час у потрібній кількості.

2. Фахівці вважають за краще не вживати термін «дієта», а говорять про модифікації способу життя - це означає, що необхідно формувати комплекс корисних звичок.

3. Необхідно розрахувати свій індекс маси тіла: ІМТ = маса в кг / ріст у квадраті в метрах. Наприклад, розрахунок для людини масою 80 кг і з ростом 180 см буде виглядати: ІМТ = 80 / 1.8 × 1.8 = 24,7. Якщо ІМТ помножити на 24 години і на коефіцієнт 1,4 - вийде кількість кілокалорій, необхідна на добу людині, що веде активний спосіб життя.
Надлишкова маса тіла є фактором ризику розвитку цукрового діабету II типу, серцево-судинних і онкологічних захворювань.

4. Оптимально їсти чотири рази на день, не робити тривалі перерви в харчуванні, не їсти за 2 години до сну. Вранці після пробудження корисно випити склянку води кімнатної температури для активізації травлення.

5. Вставати з-за столу потрібно з легким відчуттям голоду. Необхідно пам'ятати правило «100 кроків після їжі» - після прийому їжі не потрібно лежати, рекомендована помірна фізична активність (наприклад, помити посуд).

6. Здоровій людині потрібно 1,5 літра рідини на добу в холодну пору року і до 2 літрів у жарку пору, враховуючи супи та напої. Квоту пиття потрібно розділити на кілька прийомів. Бажано випивати за 30-40 хвилин до їжі півсклянки води.

7. Важливий спосіб термічної обробки їжі - оптимальна сира, варена або тушкована їжа. Лікарі кажуть: «У здоровому харчуванні немає сковорідки». Для приготування їжі рекомендовано використовувати жири з високою температурою плавлення, оптимально оливкову олію.

8. Важливо дотримуватися правильної пропорції білків, жирів і вуглеводів у їжі, оптимальне співвідношення БЖУ у відсотках - 30/20/50. Важливо, щоб їжа містила вітаміни, потрібно їсти достатньо овочів, фруктів, ягід. Можна заморожувати фрукти в літню пору, щоб взимку харчуватися характерними для нашого регіону продуктами. Лідером за вмістом вітаміну С є солодкий перець.

9. Дієтологи не рекомендують споживати велику кількість молочних продуктів, оскільки казеїн молока сприяє запальним процесам у суглобах.

10. Фахівці висловлюються проти жорстких дієт, проти стресового схуднення. Медики наголошують: уважне ставлення до свого харчування заощадить гроші на лікуванні, дозволить зберегти здоров'я і добре самопочуття.