105

За інформацією ГУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції в Одесі минулого тижня знизився на 13,8%, порівняно з попереднім тижнем. Всього зареєстровано 244 випадки гострих кишкових інфекцій, з яких 62% склали діти, більшість - у віці 1-4-х років. Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов'язані із вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання, немитих овочів і фруктів, молочних і м'ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках.

Для проведення моніторингових досліджень на холеру проведено обстеження 283 хворих на гострі кишкові інфекції та досліджені 12 проб з об'єктів зовнішнього середовища - 10 проб морської води і 2 проби лиманової води. Холерний вібріон не виділено.
Захворюваність на кір в Одесі минулого тижня знизилася на 3 випадки, порівняно з попереднім тижнем. Всього за тиждень на кір захворіли 7 одеситів - 5 дітей і 2 дорослих.

За даними звітних форм лікувально-профілактичних установ, з початку діагноз «кір» встановлено у 689 одеситів, з яких 43,6% склали діти. Понад 90% усіх хворих не мали жодного щеплення від кору.
Вакцини КПК виробництва Бельгії і США проти кору, паротиту та краснухи є у всіх дитячих міських поліклініках Одеси. З урахуванням несприятливої епідситуації з кору, діти повинні бути вакциновані за першої можливості, коли настав час щеплення за календарем - тобто відразу після настання 12-місячного і 6-річного віку.

Також у Центрах первинної медико-санітарної допомоги Одеси є вакцина КПК «M-M-R» (США) для імунопрофілактики контактних по кору дорослих.
Для проведення моніторингу питної води в Одесі відібрано 15 проб на санітарно-мікробіологічні показники і 15 проб на санітарно-хімічні показники. Всі проби відповідають нормам.

У зонах рекреації морського водокористування на дев'яти міських пляжах Одеси з 28 червня по 4 липня на санітарно-мікробіологічні показники досліджено 48 проб морської води. Всі проби відповідають нормативним вимогам.

Правила профілактики кишкових інфекцій і харчових отруєнь