150

За інформацією ГУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», минулого тижня на кір захворіли 6 одеситів - 2 дитини та 4 дорослих.
Ситуація із захворюваністю на кір в Одесі протягом останніх двох років залишається складною. За даними звітних форм лікувально-профілактичних установ, з початку нинішнього року в Одесі зареєстровані 756 випадків кору, з яких 42,5% склали діти. Близько 90% всіх хворих не мали жодного щеплення від кору.

Вакцина КПК «Пріорікс» виробництва Бельгії для профілактики кору, паротиту та краснухи є в достатній кількості у всіх дитячих міських поліклініках Одеси. Медики рекомендують вакцинувати дітей за першої можливості, коли настав час щеплення за календарем, тобто відразу після настання 12-місячного і 6-річного віку.

Минулого тижня в Одесі зареєстровані 345 випадків гострих кишкових інфекцій, з яких 60% склали діти, більшість - у віці 1-4-х років.
Згідно з факторним аналізом, більшість випадків захворювань пов'язані із вживанням немитих овочів і фруктів, готових домашніх страв з порушенням технології приготування і зберігання, молочних і м'ясних продуктів, придбаних на стихійних ринках.

З метою проведення моніторингових досліджень на холеру проведено обстеження 298-ми хворих на гострі кишкові інфекції та досліджені 14 проб з об'єктів зовнішнього середовища - 10 проб морської води, 2 проби лиманової води і дві проби стічних вод. Холерний вібріон не виділено.

Правила профілактики гострих кишкових інфекцій:
1. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо: молочні продукти, м'ясо, ковбасу, кондитерські вироби, випічку, готові страви.
2. При покупці продуктів ретельно контролюйте терміни придатності та умови їх зберігання, особливо швидкопсувних продуктів - вареної ковбаси, салату, сиру, молока, тістечок і т. ін. При найменших сумнівах у якості продуктів утримайтеся від покупки.
3. Не купуйте пляжну їжу - невідомо, у яких умовах вона виготовлена і скільки часу зберігалася.
4. Дотримуйтесь правил особистої гігієни і контролюйте дотримання їх дітьми: ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі, їжею, після приходу з вулиці і відвідування санвузла.
5. Пийте тільки кип'ячену або бутильовану воду.
6. Дотримуйтесь рекомендацій щодо температури і термінів зберігання продуктів у холодильнику.
7. Не допускайте контакту сирих продуктів (м'яса, овочів, фруктів, яєць, морепродуктів) з тими, які не будуть піддаватися термічній обробці (ковбасою, маслом, сиром, хлібом, сиром).
8. Перед вживанням овочів, фруктів і ягід ретельно промийте їх питною водою.
9. Для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні, молочну суміш необхідно готувати в кількості, розрахованій на одне годування. Також стежте за чистотою дитячих іграшок, пляшечок, сосок та ін.
10. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річок, озер та ін.).

У разі появи симптомів кишкової інфекції (слабкість, нудота, блювота, розлад травлення) не можна займатися самолікуванням. Негайно звертайтеся до лікаря.