366

За інформацією ДУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі минулого тижня склала 62 випадки, з яких 58,1% - діти у віці до 17 років.

Захворюваність на вірусні гепатити минулого тижня не реєструвалася.
З початку року в Одесі зареєстровані 313 лабораторно підтверджених випадків захворюваності COVID-19, з них 208 осіб уже одужали. У числі хворих - 169 жінок і 144 чоловіки. Розподіл за віковими групами: дітей до 17 років - 24, пацієнтів у віці 18-29 років - 41, 30-49 років - 90, 50-64 роки - 105, 65 років і старше - 53 особи.

Для проведення моніторингу питної води в Одесі відібрано 14 проб на санітарно-мікробіологічні показники і 14 проб на санітарно-хімічні показники. Всі проби відповідають нормативам.

У рекреаційних зонах морського водокористування з 12 по 18 червня 2020 року було досліджено на санітарно-мікробіологічні показники 48 проб морської води. Проби на всіх міських пляжах Одеси не відповідали гігієнічним вимогам.

*****
Правила профілактики гострих кишкових інфекцій:
1. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо: молочні продукти, м'ясо, ковбасу, кондитерські вироби, випічку, готові страви.

2. При покупці продуктів ретельно контролюйте терміни придатності та умови їх зберігання, особливо швидкопсувних продуктів - вареної ковбаси, салату, сиру, молока, тістечок і т. ін. При найменших сумнівах у якості продуктів утримайтеся від їх покупки і вживання в їжу.

3. Не купуйте пляжну їжу - невідомо, у яких умовах вона виготовлена ​​і скільки часу зберігалася.

4. Дотримуйтесь правил особистої гігієни і контролюйте дотримання їх дітьми: ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їжею, після приходу з вулиці і відвідування санвузла.

5. Пийте тільки кип'ячену або бутильовану воду.

6. Дотримуйтесь температури і термінів зберігання продуктів у холодильнику.

7. Не допускайте контакту сирих продуктів (м'яса, овочів, фруктів, яєць, морепродуктів) з тими, які не будуть піддаватися термічній обробці (ковбасою, маслом, хлібом, сиром та ін.).

8. Перед вживанням овочів, фруктів і ягід ретельно промийте їх питною водою.

9. Для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні, молочну суміш необхідно готувати в кількості, розрахованій на одне годування. Також стежте за чистотою дитячих іграшок, пляшечок, сосок та ін.

10. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річок, озер та ін.).

У разі появи симптомів кишкової інфекції (слабкість, нудота, блювота, розлад травлення) не можна займатися самолікуванням. Негайно звертайтеся до лікаря.