436

За інформацією ГУ «Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України», захворюваність на гострі кишкові інфекції в Одесі минулого тижня склала 78 випадків, з яких 61,5% - діти віком до 17 років.

Захворюваність на вірусні гепатити минулого тижня не реєструвалася.

З початку року в Одесі зареєстровані 350 лабораторно підтверджених випадків захворюваності COVID-19, з них 248 осіб уже одужали. У числі хворих - 186 жінок і 164 чоловіки. Із загальної кількості захворілих діти до 17 років склали 7,1%, доросле населення - 92,9%.

Для проведення моніторингу питної води в Одесі відібрано 9 проб на санітарно-мікробіологічні показники і 9 проб на санітарно-хімічні показники. Всі проби відповідають нормативам.

У рекреаційних зонах морського водокористування з 19 по 25 червня 2020 року було досліджено на санітарно-мікробіологічні показники 48 проб морської води. З них не відповідали гігієнічним вимогам 13 проб, узятих на пляжах: «Дельфін», «Аркадія», 10-а, 13-а і 16-а станції Великого Фонтану. На інших міських пляжах Одеси, за даними обласного лабораторного центру, морська вода відповідає нормам.

*****
Правила профілактики гострих кишкових інфекцій:
1. Не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб, особливо: молочні продукти, м'ясо, ковбасу, кондитерські вироби, випічку, готові страви.

2. При покупці продуктів ретельно контролюйте терміни придатності та умови їх зберігання, особливо швидкопсувних продуктів - вареної ковбаси, салату, сиру, молока, тістечок і т. ін. При найменших сумнівах у якості продуктів утримайтеся від їх покупки і вживання в їжу.

3. Не купуйте пляжну їжу - невідомо, у яких умовах вона виготовлена і скільки часу зберігалася.

4. Дотримуйтеся правил особистої гігієни і контролюйте дотримання їхніми дітьми: ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їжею, після приходу з вулиці і відвідування санвузла.

5. Пийте тільки кип'ячену або бутильовану воду.

6. Дотримуйтеся температури і термінів зберігання продуктів у холодильнику.

7. Не допускайте контакту сирих продуктів (м'яса, овочів, фруктів, яєць, морепродуктів) з тими, які не будуть піддаватися термічній обробці (ковбасою, маслом, сиром, хлібом, сиром).

8. Перед вживанням овочів, фруктів і ягід ретельно промийте їх питною водою.

9. Для дітей, які перебувають на штучному вигодовуванні, молочну суміш необхідно готувати в кількості, розрахованій на одне годування. Також стежте за чистотою дитячих іграшок, пляшечок, сосок та ін.

10. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річок, озер та ін.).

У разі появи симптомів кишкової інфекції (слабкість, нудота, блювота, розлад травлення) не можна займатися самолікуванням. Негайно звертайтеся до лікаря.