786

За останній час в Одеській області почастішали випадки отруєння грибами. У кінці жовтня - на початку листопада зареєстровано 36 випадків отруєння грибами. За інформацією, що надійшла від Одеського обласного лабораторного центру, у числі пацієнтів, які захворіли після вживання в їжу грибів, - сім жителів Одеси.

Департамент охорони здоров'я Одеської міськради нагадує правила безпеки під час збирання, купування і вживання в їжу грибів:
1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, у яких ви точно впевнені, що вони їстівні. При найменшому сумніві утримайтеся від збирання і вживання в їжу грибів. Краще купити гриби в магазині, де вони точно пройшли всі необхідні перевірки.

2. Не купуйте гриби у приватних осіб на стихійних ринках і в невстановлених для торгівлі місцях.

3. Не вживайте в їжу сирі гриби.

4. У продаж допускаються тільки свіжозібрані їстівні гриби, розсортовані за видами, ретельно очищені від землі, сміття, шкідників, цілі і не пом'яті. Продавець повинен точно знати назви продаваних ним грибів. Забороняється продаж суміші з різних грибів.

5. Категорично заборонено реалізацію на ринках і в торговельній мережі готової продукції з грибів домашнього приготування - смажених, солених, маринованих грибів, грибної ікри, салатів та інших продуктів з подрібнених грибів.

6. Переробляти і заготовлювати зібрані гриби необхідно в день збору. Пам'ятайте, що гриби - це продукт швидкопсувний, довго зберігати їх не можна, особливо в теплі.

7. Причиною отруєння можуть бути неправильно заготовлені гриби. Не можна маринувати або солити гриби в алюмінієвій, глиняній, глазурованій і оцинкованій посуді.

8. Щоб уникнути зараження ботулізмом, гриби перед консервуванням потрібно ретельно відмити від землі і зберігати в банках з нещільно притертими кришками, а не закатувати.

9. Дотримуйтесь режиму і термінів термічної обробки грибів, особливо при консервуванні.

10. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби. Уникайте повторного використання і розігрівання грибних страв.

11. Не перевіряйте отруйність грибів домашніми методами (за допомогою срібної ложки і т. ін.). Ці методи не є надійними.

12. Не можна вживати грибів маленьким дітям, вагітним жінкам, людям з шлунково-кишковими захворюваннями, патологіями печінки і нирок.

Якщо після вживання грибів з'явилися симптоми отруєння - загальне нездужання, нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі, розлад шлунку - негайно викликайте швидку допомогу «103».

До прибуття «швидкої»: щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, необхідно промити шлунок - дати випити хворому 5-6 склянок кип'яченої води, а потім викликати блювоту. Процедуру повторювати кілька разів, коли промивні води стануть чистими, прийняти активоване вугілля або інший сорбент. Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай або злегка підсолену воду для відновлення водно-сольового балансу.

Важливо! Не викидайте недоїдені гриби. Їх аналіз допоможе медикам швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Забороняється! До приїзду лікаря вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкогольні напої або молоко - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Будь-які види самолікування небезпечні. При симптомах отруєння грибами негайно зверніться до лікаря.